Povratak

Mlada patka zaostaje u razvoju i ima iskroivljene noge | Rahitis, peroza i miodistrofija

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button
ljiljana vrhovac1


Odgovara:
Ljiljana Vrhovac Uzur, univ. mag. med. vet.
Pet centar, Drvinje 1, Zagreb

P: Imam dvije patkice stare 25 dana, kod mene su od 2. dana života. Prvih tjedan dana su odlično napredovale, nakon toga je jedna vidno počela zaostajati u razvoju i počele su joj se iskrivljavati noge. Vodila sam ju kod veterinara koji je preporučio da joj svakodnevno dajem Fuvicin. Nakon što je prošlo tjedan dana bez ikakvog napretka, ponovno sam ju odvela veterinaru koji je ovaj put preporučio Becekasel prašak. I od onda je prošlo 5 dana i još uvijek nema napretka, pa me zanima imate li Vi nekakav savjet. Inače, patkica ima odličan apetit, vesela je, znatiželjna... Jedini problem su noge i, kako to meni izgleda, velika slabost mišića potkoljenice koje uopće ne koristi, tako da samo više i rotirane su prema unutra. Unaprijed zahvaljujem, Dubravka

O: Najčešći poremećaji  vezani uz sustav za kretanje mladih pataka su rahitis, peroza i miodistrofija.
 
Rahitis se javlja uslijed nedostatka kalcija, fosfora i vitamina D. U pačića se manifestira smetnjama u hodu, iskrivljenim nogama  te mekanim kljunom uz otežano uzimanje hrane. Životinje kojima nedostaje kalcij nastoje ga nadoknaditi struganjem zida, gutanjem pijeska ili sl.
 
Peroza je bolest koja se javlja kao posljedica poremećaja metabolizma stanica hrskavice u proširenim krajevima cjevastih kostiju. Kao uzrok peroze navodi se nedostatak ili međusobna neusklađenost esencijalnih hranjivih tvari u prehrani peradi. U pačića se uz iskrivljenje nogu javljaju i promjene na kostima krila te otok zglobova. Kao terapija preporuča se dodati u hranu selen i vitamin E.
   
Miodistrofija se manifestira slabošću mišićja različitog stupnja, a ukoliko se isključe genetski utjecaji posljedica su nedostatka metionina, vitamina E i selena.
 
Becekasel je pripravak koji  potiče, pomaže i usklađuje prijetvor ugljikohidrata, masti i bjelančevina u životinja, čime podržava pravilan razvoj i prirast. Terapijskoj širini pridonosi antidistrofičan učinak metioniona u zajednici sa selenom, ali ne sadrži vitamin E.
 
Preporučam Vam da patkici u hranu dodate "Muvisel" koji bi mogao pomoći. Isto tako provjerite ima li u hrani ili smjesi kojom hranite pačiće dovoljna količina kalcija.

 

POSTAVITE PITANJE NAŠIM VETERINARIMA

Postavite pitanje našim veterinarima na adresu e-pošte: veterinar@pet-centar.hr